Κεντρικ Σελδα


Ειδσεις Να


Αστικ Τραγοδια


 Στιχουργο


 Kritikiparadosi Club


 Παλι Επαγγλματα


Βιβλο Επισκεπτν 

 

 

 


 

 

   
 

 

 


.: - !

page

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΑΔΟΣ

(1925 - 2010)

... ταν μπκαν οι Γερμανο στην Κρτη το 1941 ο πατρας μου για να μας προστατεσει κανε κτι που καναν και πολλο λλοι οικογενειρχες ττε, μας ανβασε και μας εγκατστησε σε μια σπηλι στο Ψηλορετη. Εκε, το 1942, νας θεος μου που πελεκοσε φελλ κι φτιαχνε διφορα αντικεμενα φτιαξε και μια λρα για να την δσει στα παιδι να παζουν. λα τα παιδι απ περιργεια την πιασαν για λγη ρα, εγ μουν ο μνος που δεν την ξανφησα απ τα χρια μου. Για να μην ενοχλ τους υπλοιπους απομακρυνμουν απ την σπηλι και δεν ασχολιμουν με τποτα λλο εκτς απ τη λρα. Μσα σε δεκαεπτ μρες μαθα να την κουρδζω και σε εικοσιπντε μρες βγαλα τον πρτο μου σκοπ. ...

... Το 1951 κατβηκα σε να γλντι στο χωρι Σκορβουλα της Μεσσαρς στην γιορτ της Παναγας της Υπαπαντς. Το γλντι αυτ ταν αιτα και δεν ξαναγρισα ποτ στο χωρι μου. Στις πντε (!!) μρες που κρτησε γνρισα πολλος Μεσσαρτες, καλλιτχνες και μη, απ το γλντι στα Σκορβουλα με πγαν σε να λλο γλντι στον Πλτανο και οτω καθεξς με αποτλεσμα να γνω γνωστς στην περιοχ της Μεσσαρς, να γνωρσω και την γυνακα μου εκε και να μενω πλον μνιμα στις Μορες...

Ο Λεωνδας Κλδος γεννθηκε στα Πλατνια Αμαρου το 1925. ταν γις του Δημτρη Κλδου κτηνοτρφου απ τα Λειβδια Μυλοποτμου γνωστς ως Χωρστρης. Μητρα του ταν η Χρυσ Ανδρα Λτινα. μειναν και ζησαν στα Πλατνια αποκτντας 8 παιδι εκ των οποων το δετερο εναι ο Λεωνδας. Φοτησε στο Δημοτικ Σχολεο Πλατανων, αλλ λγω λλειψης δασκλου παρακολοθησε μαθματα και σε λλα δημοτικ της γρω περιοχς μεταξ αυτν και αυτ του Μοναστηρακου. ταν εξαρετος μαθητς, λγω μως οικονομικν δυσχερειν δεν προχρησε στα γρμματα.

(Mε τον Νκο Μανι)

Οι γονες του τον προτρεψαν και πγε να μθει την τχνη του τσαγκρη στο Βυζρι στου Κονουπα του Στεφαν, που πηγαινοερχταν για τρα χρνια. Σαν παιδ βοηθοσε στην εκκλησα και ταν δπλα στον παππο μου απ τις Λαμπιτες παπα-Γιννη Σιγαν, ο οποος δικρινε απ πολ νωρς τις μουσικς και φωνητικς ικαντητες του Λεωνδα και τον προθησε στο ψαλτρι.

τσι λοιπν η εκκλησα υπρξε να απ τα πρτα του βιματα, σον αφορ το χρο της μουσικς... Τα πρτα ακουστικ ερεθσματα ταν οι μαντιναδολγοι και οι βοσκο της περιοχς. Στα πρτα του βματα σημαντικ ρλο παιζαν οι λυρρηδες της περιοχς ιδιαιτρως ο Κουροπης απ το Μρωνα και ο Καπαρς ο Λευτρης απ το νω Μρος οι οποοι κατ τον Κλδο παιζαν σωστ και μελετημνα.

(Με τον Παντελ Κρασαδκη και τον Mιχλη Τζουγανκη)

Παρλληλα στο χρο της Κρητικς μουσικς κανε τα πρτα του βματα και νας λλος μεγλος Αμαριτης καλλιτχνης ο Ροδμανθος Ανδρουλκης. Συχν βρισκντουσαν στον Οψυγι οπο μαζ τελειοποιοσαν το παξιμο τους γι' αυτ και παρατηρε κανες κοιν στοιχεα. Την περοδο αυτ συνθτει στον Κισσσπηλιο του Ψηλορετη τον πρτο του σκοπ τον οποο για ειδικος λγους δεν χει ακμα ηχογραφσει.

Παρ την αντδραση των γονιν του να γνει επαγγελματας λυρρης εκενος εχε δη πρει το βπτισμα, τποτα δεν μποροσε να τον σταματσει απ τη λρα του. που γλντι, γμος βαπτσεις νσου και ο Λεωνδας να μαγεει τους πντες με τις κοντηλις του. Το 1945 ως 1947 παζει στο Ρθυμνο κθε βρδυ στο ζαχαροπλαστεο του Κλαψινο, που προωθεται απ το πασγνωστο λαγουτιρη Γιννη Μπερνιδκη (Μπαξεβνη) και πλον γνεται γνωστς σε λο το Νομ.

(Με τον Καστελολευτρη συνοδεα με μπουζοκι)

Το 1947 κατατσσεται στο στρατ, που υπηρετε για 29 μνες. Επιστρφοντας συνεχζει και συνεργζεται πντα με κορυφαους λαγουτιρηδες Μαρκογιαννκη, Κοτσιφ, Παχουντκη, τον μπουλγαρστα Στλιο Φουσταλιρη κ.α. Ταυτχρονα γνωρζεται με τους κορυφαους λυρρηδες Λαγ, Καρεκλ, Σκορδαλ, Καλογρδη. Η φμη του γργορα ξεπερν τα ρια του νομο.

Το Φεβρουριο του 1951 βρσκεται στη Μεσσαρ, που γνεται δεκτς με ενθουσιασμ και αγπη στις διφορες εκδηλσεις της περιοχς. Συχν παιζε στο καφενεο του Μιχλη Τζωρτζκη στη πλατεα των Μοιρν, που γνωρστηκε με την κρη του την Κλει. Παντρεονται το 1953 και αποκτον 2 γιος και 2 κρες. Απ τη χρονικ περοδο αυτ γνεται μνιμος κτοικος Μοιρν, που ο κσμος τον αγκαλιζει ως γνσιο Μεσσαρτη και ο διος ανταποκρνεται. Το 1957 δημιοργησε το πρτο του ργο στχοι, μουσικ, εκτλεση δικ του "¨ταν κοιμται ο δυστυχς".

(Στον Ζορμπ)

Απ το 1961 διακπτει την καλλιτεχνικ του ενασχληση για λγους υγεας.. στερα απ επμονη παρτρυνση φλων ξαναρχζει να παζει και ταυτχρονα επιστρφει στις ζωντανς εμφανσεις και δισκογραφα. Αξζει να αναφρουμε τι ταν απ τους πρτους που ανβασαν τα καλαματιαν και τα Ευρωπακ ταγκ και βλς. Επσης πρπει να αναφρουμε τι χει εκλεχτε αντιδμαρχος Μοιρν και δο φορς Δημοτικς Σμβουλος. Παρλληλα δημιοργησε Βιομηχανα παγωτν τη “Λρα” και εργοστσιο ζαχαροπλαστικς στις Μορες που εξακολουθε να λειτουργε.

(Με τον Δημτρη Σκουλ)

Στα Σκορβουλα γνωρστηκε με τον Καστελλολευτρη , μια γνωριμα σταθμς γι' αυτν και απαρχ για τη μουσικ του σταδιοδρομα. Εκτς απ σπουδιος καλλιτχνης θεωρεται κι επιτυχημνος επαγγελματας. Αφο συνεργστηκε αρκετ διστημα με τον Καστελλολευτρη, γνρισε και συνεργστηκε επσης μ λλους σπουδιους μουσικος πως ο Νκος Μανις, ο Μανλης Κακλς, ο Παντελς Κρασαδκης, ο Δημτρης Σκουλς κ.α.

Εργστηκε σε πολλ κντρα των Αθηνν και της Κρτης, χει πιξει σε πρα πολλ γλντια και γιορτς και χει κνει αρκετς περιοδες στο εξωτερικ. Δισκογραφικ χει να επιδεξει να χρυσ δσκο "ταν κοιμται ο δυστυχς" και συνολικ 35 μεγλους δσκους 33 στροφν, 15 μικρος (45 στροφν) και δεκδες κασστες. "¨Ευχαριστ το Θε που μου'δωσε αυτ το χρισμα, τι πιο πολτιμο για μνα. Η λρα με δδαξε και με γνρισε μ' λα τα στρματα των ανθρπων". Παλιτερα μπαινε στο στοντιο χωρς να χει ετοιμσει τη δισκογραφικ του δουλει και την ολοκλρωνε εκε.

Ο διος χαρακτηριστικ τονζει: "μπαινα στο στοντιο και αντ για δο τραγοδια γραφα δδεκα. ¨ρχεται αυθρμητα ο οραματισμς της στιγμς". Τι σιγουρι, τι ταλντο, τι αστερευτη μπνευση και δημιουργικτητα! ¨σο μως τα χρνια περνον δεν δικαιολογε τους αυτοσχεδιασμος και τη νεανικ ορμητικτητα, πολυδουλεει τις συνθσεις και τις επεξεργζεται τλεια.

Η τεχνικ του χαρακτηρζεται απ ποικλες και γργορες εναλλαγς εν η ποιτητα του χου χει μια ντονη γλυκτητα που σε συναρπζει. Πολλο λνε σμερα, τι με τη λρα του Κλδου μερακλνουν, ενθουσιζονται, εναι η λρα που τους αρσει και τους ταξιδεει σε κσμους παραμυθνιους και παραδεισνιους.

(Mε τον Στλιο Σταματογιαννκη μνιμο συνεργτη του για πολλ χρνια)

Κτι πολ ενδιαφρον εναι πως ο Κλδος πηγανοντας κντρα στο ρεμα του καιρο του που θελε οπωσδποτε τους λυρρηδες και τραγουδιστς, δεν τραγοδησε ποτ του. Σε μια εποχ που λοι καναν καριρα τραγουδντας, εκενος μεινε στην ιστορα χωρς να πει οτε μια μαντινδα.

Για οσους θελουν να ξερουν ο Λεωνιδας Κλαδος σε ολη του την δισκογραφια τραγουδησε ενα μονο κομματι ο ιδιος. Τιτλος του τραγουδιου ''ολος ο κοσμος με μισει'' και ηταν τρομερος και στο τραγουδι αλλα επαθε ζημια στις φωνητικες χορδες και δεν ξανατραγουδησε γιατι χαλασε η χρεια της φωνης του και οπως μου εχει πει ο ιδιος δεν ηθελε να μειωσει την αξια της λυρας του.

Ο Λεωνδας Κλδος εκτς του τι χει αφσει πολλ μουσικ ακοσματα -ξια μελτης- στο παρελθν. Πολλο ταν αυτο που ζλευαν και τον ζηλεουν για την γρηγορδα στα γυρσματα του πνω στις χορδς της λρας.

(Εξφυλλο δισκογραφικς κδοσης "Ανογω του Σεβντ Παν")

Αξζει να αναφρουμε επσης τι Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΥΡΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ να πραγματοποισει ΡΕΣΙΤΑΛ (η λξη ΡΕΣΙΤΑΛ δεν ειπθηκε τυχαα ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΓΛΕΝΤΙΑ ΠΟΥ χουμε ΖΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΕΙ ΜΑΕΣΤΡΟ, ΜΠΕΤΟΒΕΝ κτι που σγουρα δεν γνεται καθλου ΑΔΙΚΑ). Ο Λεωνδας Κλδος φυγε απ κον μας πλρης ημερν σε ηλικα 85 ετν την Παρασκευ 12 Νοεμβρου 2010.

Ο Λεωνδας Κλδος εχε πει για τον Κ. Μουντκη το 2001 :

«Τον Μουντκη τον εγνρισα το '47 σαν χωροφλακα στο Ρθυμνο. Επαιζε λγο λρα, αλλ χι αξιλογη. Οταν μετατθηκε στην Αθνα, εργστηκε τσο σκληρ, που εχε μεγλα αποτελσματα. Δεν πστευα στα αυτι μου ταν τον ξανκουσα. Ο Σκορδαλς τονε ωραος στα συρτ, αλλ ο Μουντκης τονε ωραος σε λα. Θα περσουνε πολλ χρνια, σως και αινες, για να βγλει η Κρτη ξαν Μουντκη». Εναι φανερς ο θαυμασμς του Κλδου, ο οποος μιλ για τα ργα και τις ημρες του κορυφαου δημιουργο και φλου του, Κστα Μουντκη με ιδιατερα εντυπωσιακ τρπο.

Ο Λεωνδας Κλδος εχε πε για τον Μανλη Λαγ:

«Ο Μανλης ο Λαγς χει προσφρει πολλ στην κρητικ μουσικ. Την εποχ που μεσουρανοσε ο Μανλης Λαγς εγ μουν στις αρχς μου. μουν μικρ παιδ και εχα πει στο πανηγρι του Α Γιαννιο στον Πλατανι που παιζε ο Λαγς. Κποια στιγμ φησε τη λρα του για να κουβεντισει με κτι φλους απ τα Χανι. Εγ την ρπαξα και παιζα τους σκοπος του. Ο Λαγς εντυπωσιστηκε που εγ δεν εχα κλεσει τα 14 μου και παιζα τσο καλ. «Θα γνεις μεγλος καλλιτχνης» μου επε, τσι πρωτογνρισα τον Λαγ. ταν μεγλος οργανοπακτης στην εποχ του. ταν ο καλτερος».

Πηγς: amariotes.com, Περιοδικ "Στιγμς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

 

 
 

.: Δελτία Τύπου

video . . !
...

- !
...

!
...

...
...

!
...

 

>> Δείτε όλα τα Δελτία Τύπου <<

 

 .: Δημοσκόπηση

;

 

 

 

 

 


 

 

jj
   
 

 

Designed & developed by inforison